29 мая 2013

Блоки AEROC густиною D300 – гідної альтернативи немає

Блоки AEROC густиною D300 – гідної альтернативи немає

Компанія «Аерок»  - провідний виробник газобетону в Україні, неухильно тримає пальму  лідерства в галузі, пропонуючи будівельному ринку інноваційні продукти, що не мають аналогів як усередині країни, так і в ближньому зарубіжжі.

Наприкінці  2011 р. компанія почала серійно випускати блоки AEROC Ecoterm Super Plus з конструктивно-теплоізоляційного газобетону автоклавного тверднення густиною D300 (300 кг/м3) з класом міцності бетону B2,0. За час застосування цих блоків в Україні побудовані сотні комфортних, надійних і енергоефективних індивідуальних будинків. Покупці, будівельники  і фахівці вже гідно оцінили новинку AEROC.

І вже через рік вироби ТМ «AEROC» EcoTerm Super Plus D300 зайняли перше місце в конкурсі якості продукції "100 кращих товарів України" в номінації промислові товари для населення.

Успіх продукту криється в поєднанні грамотно підібраних якісних сировинних компонентів і вживанні сучасної «литтєвої» технології виробництва.

Головною перевагою блоків AEROC ЕсоТеrm Super РІus є зниження витрат при будівництві і експлуатації за рахунок високих теплоізоляційних показників. Блоки  призначені для будівництва індивідуальних будинків до двох поверхів з мансардою включно.

Стіна завтовшки 300 мм володіє несучою здатністю близько 16 тонн на погонний метр, а цього цілком досить для зведення більшості котеджів. При цьому газобетон AEROC ЕсоТеrm Super РІus - це найтепліший матеріал для однорідних несучих стін, із тих, що існують сьогодні не лише в Україні, але і в світі.

А що ж пропонують конкуренти для будівництва сучасних енергозберігаючих стін?

Останнім часом на будівельному ринку України, особливо в західних її регіонах, все частіше стали з'являтися блоки з автоклавного газобетону виробництва Республіки Білорусь.

Блоки, що імпортується з Білорусі, хоч і виробляються в більшості випадків на імпортному обладнанні, однак випускаються ще за радянською, так званою «ударною» технологією. Ця технологія спочатку була покликана, по-перше, економити на якісних сировинних компонентах, з яких виробляється автоклавний газобетон, і, по-друге, збільшувати продуктивність праці. І те, й інше, як ми знаємо, практично завжди позначається на якості готової продукції, причому не в кращу сторону. До того ж у білоруської продукції відсутній дуже важливий сировинний компонент - гіпс, який збільшує морозостійкість готових виробів, їх міцність на стиск і розтяг, а так само істотно зменшує усадку при висиханні. А це дуже важливі характеристики, від яких залежать довговічність і надійність майбутніх стін і будинку в цілому. Тому білоруські технологи не ризикують випускати конструктивно-теплоізоляційний газобетон густиною 300 кг/м3, а перестраховуються, випускаючи густину 600 або у кращому випадку 500 кг/м3. А якщо і виробляють газобетон з густиною 400, то такі блоки мають міцність всього лише В1,0-1, 5.

На ринку стінових матеріалів, зокрема блоків з пористого бетону, дуже часто при виборі несучої здатності блоків «фахівці» радять покупцям вибирати блоки з більшою густиною, як гарантію їх більшої міцності. Це хибне твердження, засноване на міфах і стереотипах. Ситуація з несучою здатністю не така однозначна. 

Міцність газобетону не залежить від його густину безпосередньо. Міцність газобетону залежить від складу і якості сировинних компонентів, технології виробництва та режиму подальшої автоклавної обробки масивів бетону-сирцю.

Тому, несуча здатність блоків AEROC ЕсоТеrm Super РІus густиною D300 з класом міцності В2,0 більша, ніж несуча здатність білоруських газоблоків густиною D400 з класом міцності В1,0-В1, 5 і дорівнює несучій здатності газоблоків густиною D500-600 з класом міцності В2, 0.

Завдяки низькій густині і теплопровідності блоки AEROC ЕсоТеrm Super РІus при товщині стіни 300 мм не потребують додаткового утеплення і задовольняють нові 01.07.2013 р) нормативні вимогам з термічного опору зовнішніх стін, а стіна з блоків AEROC ЕсоТеrm Super РІus товщиною 375 мм на 20% перевищує їх.

Газобетонні блоки AEROC густиною D300 на третину легші блоків конкурентів густиною D400 і на дві третини -  густиною D500. Чому ж густина така важлива для споживача? Суть у тому, що у менш щільного матеріалу менша теплопровідність, а це означає, що менше тепла пройде через конструкцію за інших рівних умов. З точки зору теплового захисту це означає, що ми можемо зменшувати товщину стіни пропорційно теплопровідності стінового матеріалу.

Тому умовно 300 мм кладки з газобетону AEROC ЕсоТеrm Super РІus густиною D300 за теплотою стіни дорівнюють 400 мм кладки з густиною D 400, 500 мм кладки з густиною D500 і 600 мм кладки з густиною D600. Зниження густини завжди вигідно споживачу: при рівній товщині стіна з менш щільного каменя забезпечує більший теплозахист, а при рівних теплозахисних властивостях стіна виходить тонша, тобто дешевша.

У такому разі, якщо стіна з блоків AEROC густиною D300 товщиною 300 мм забезпечує аналогічні теплотехнічні показники порівняно зі стінами з більшою товщиною із блоків конкурентів, але при цьому коштує на 20-45% дешевше, виникає питання - навіщо переплачувати?

Повертаючись до питання довговічності стін, яка напряму залежить від морозостійкості блоків, відзначимо, що морозостійкість блоків AEROC ЕсоТеrm Super РІus має марку F35 проти марки F15-F25 білоруського газобетону, що значно покращує збереження газобетонних стін без зовнішньої обробки в осінньо-зимовий період. А якщо спиратися на вимоги будівельних норм, то застосування марки F15 для зовнішніх несучих стін взагалі заборонено.

ДП «НДІ будівельних матеріалів і виробів» м. Києва провело незалежні випробування білоруських блоків з автоклавного газобетону за показниками міцності на стиск, середньої густини і морозостійкості (протокол 03/27-13 від 25.04.2013 р).

Дані випробувань зведені в таблицю. Декларовані показники - це характеристики, зазначені підприємством-виробником на маркувальних етикетках і в паспортах якості на продукцію. Фактичні показники - це характеристики, отримані за результатами випробувань у ДП «НДІБМВ».

Підприємство

Міцність

Міцність

 

Густина

 

Густина

Морозостійкість

Морозостійкість

 

декларована 

фактична  

декларована

   фактична      

фактична

декларована

  

 

ЗАТ «Могилевський комбінат силікатних виробів»

B2,0

B2,0

      D500

D600

        F25

F25

 

 


ВАТ «Березовський комбінат силікатних виробів»

B2,0

B2,5

      D500

D600

 F25

F25

 

 


ВАТ «Гомельбуд-матеріали»

B2,0

B2,0

     D500

D600

          F25

F15

 

 

 

ВАТ «Гродненський комбінат будівельних матеріалів»

B2,0

B2,0

D400

D500

          F25

F25


 


Як видно з даних випробувань, білоруські виробники занижують фактичну густину своєї продукції, а отже реальна теплопровідність таких блоків вище декларованої. Міцність білоруських блоків не перевищує міцність блоків AEROC ЕсоТеrm Super РІus, а їх морозостійкість нижче марки морозостійкості AEROC густиною D300.

Таким чином, перед купівлею блоків, завжди необхідний всебічний аналіз якісних і вартісних показників не просто куба продукції, а побудованої на її основі готової стіни. І тільки після цього треба приймати остаточне рішення - вибирати якісний газобетон нового покоління від провідного українського виробника, виготовлений із застосуванням сучасних технологій, або дешевий білоруський блок, вироблений за застарілою технологією, що має низькі споживчі властивості.

Источник: АЭРОК
Пожаловаться модератору